محمد هوشیاری منتخب شایسته تقدیر از جشنواره علامه حلی با موضوع بررسی انواع و مصادیق جنگ روانی معاویه بر علیه امیر المومنین علیه السلام و دانش پژوهان مدرسه علمیه آیت الله مجتهدی تهران که در سطح یک مشغول تحصیل می باشد که در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه از اهداف و چرایی پژوهش خود می گوید:
هدف و انگیزه شما از نگارش این پژوهش چه بود؟
بنده معتقد هستم هم آثار علمی صرف و هم آثار علمیای که کارکرد مستقیم برای جامعه دارند، ارزشمند هستند. اما با توجه به عصر انقلاب اسلامی و نیاز بیش از پیش جامعه مؤمنین به آثار علمی و همچنین وقت محدود امروز، وظیفه ما پرداختن به موضوعاتی است که کارکرد مستقیم یا غیرمستقیم در رشد و تعالی جامعه اسلامی دارند. این نوشته در فضای اغتشاشات اخیر که یک جنگ ترکیبی بود نوشته شد. در آن زمان شاهد این مسئله بودیم که افکار عمومی متأثر از جنگ روانی دشمن است.
لذا اینجانب را ترغیب کرد تا خدمتی در راستای امر ولی جامعه، مبنی بر جهاد تبیین در فضای مجازی برای افکار عمومی داشته باشم. جنگ روانی، روشی است همسن و سال بشر و تا پیروزی نهایی جبهه حق بر باطل ادامه خواهد داشت.
به نظر شما جنگ روانی در زمان امیرالمؤمنین علیهالسلام چقدر بر افکار عمومی چگونه بود و چه تأثیری داشته است؟
جنگ روانی یکی از اثرگذارترین روشهای جنگی است. در مورد اثر و نفوذ آن در افکار عمومی و ذهن های مردم زمان امیرالمؤمنین علیهالسلام نیز همینطور بوده است. در نقل های تاریخی و روایی این روش طوری بر افکار مردم شام اثر داشت که نوشتهاند معاویه صد و بیست هزار نفر را با خدعه، شایعهپراکنی و تبلیغات به خونخواهی عثمان به مقابله با امام علی علیهالسلام وارد میدان جنگ کرد.
اثر جنگ روانی طوری است که می تواند یک پیروزی حتمی را به یک شکست تبدیل کند. پیروزی صد در صد سپاه امیرالمومنین علیهالسلام را به یک شکست در جنگ صفین تبدیل کرد. حتی طوری شد که برخی امام علی و حسینین علیهمالسلام را در صورت عدم پذیرش حکمیت تهدید به قتل کردند.
جنگ روانی همیشه جزئی از نقشه جنگی هر جبههای بوده است. در مقاله به یک مورد جالب اشاره شده است. شخصی در تاریخ اسلام است به نام شُرحَبیل شخصی با نفوذ در زمان امیر المومنین علیه السلام بود که توسط معاویه و با خدعه ای ماهرانه این شخص را در ماجرای قتل خلیفه سوم فریب داد.
این شخص بدون تحقیق شروع به جنجال بر ضد امیر المومنین علیه السلام کرد. فریب معاویه به این شخص به این شکل بود که با هماهنگی قبلی افراد سرشناسی را سر راه برگشت شرحبیل قرار می داد تا هر کدام جداگانه به شرحبیل بگویند که قاتل عثمان علی است.
معاویه با این مغالطه تکرار، کاری کرد که شرحبیل هنوز به خانه نرسیده، نزد معاویه بازگشته و میگوید باید انتقام خون خلیفه مقتول از علی گرفته شود! کار به جایی میرسد که شرحبیل از این محل به آن محل برای تهییج مردم علیه امیرالمومنین علیهالسلام سخنرانی میکند و هزاران نفر را به سپاه معاویه جذب میکند.
آیا دشمن امروز هم از جنگ روانی جهت سیطره بر جوامع بشری خصوصاً مسلمانان بهره میبرد؟ مصادیقی در این زمینه دارید؟
بله قطعا از جنگ روانی استفاده کرده و خواهد کرد. در اغتشاشات سال های قبل هم شاهد همین مغالطه تکرار در جریان انتخابات سال های فتنه ۸۸ و در مورد دیگر در سال های اخیر در مورد فوت یک خانم بوده ایم. انقدر این تحریف واقعیت توسط رسانههای معاند متعدد تکرار شد که به اصلی مسلم در ذهن بسیاری از جوانان ما تبدیل شده بود.
امروز هم که ناظر رویارویی مستقیم ایران اسلامی با رژیم صهیونیستی هستیم و ملت ما باید نسبت به این جنگهای روانی دشمن هوشیارانه عمل کنند. نمونهای از تازهترین اقدامات دشمن در فضای رسانهای، ایجاد ترس در مورد جنگی تمام عیار در صورت انجام عملیات وعده صادق ۳ است. جالب است در این مورد دقیقاً بلافاصله بعد از حمله مستقیم رژیم صهیونیستی به برخی مواضع کشورمان یک خواننده که در فتنه زن زندگی آزادی هم فعال بود، اثری جدید منتشر میکند با مضمون نه به جنگ! مردم و مسئولین ما باید بدانند وعده صادق ۳ هر تبعاتی هم برای کشور داشته باشد، تبعاتی به مراتب کمهزینهتر از نشان دادن ضعف در صورت عدم پاسخگویی به رژیم سفاک خواهد داشت.
در مبارزه با این جنگ روانی، نقش مسئولین و مردم را چگونه ارزیابی میکنید؟
تکلیف همه ما را مقام معظم رهبری مشخص کردهاند و آن هم عبارت است از «جهاد تبیین». پاسخهای امیرالمؤمنین علیهالسلام به این جنگ روانی بسیار جای کار دارد. اگر بخواهیم آن را در کلامی خلاصه کنیم باز هم به همین واژهی «جهاد تبیین» خواهیم رسید. امام علی علیهالسلام نیز از تکنیکهای جنگ روانی بهره میجستند و با این تفاوت که خط قرمزی داشتند تحت عنوان «هدف وسیله را توجیه نمیکند». لذا انواع آن به تبیین حقیقت، تشجیع سپاه حق و دیگر عناوین مشروع، محدود میشود. وظیفه خواص در این نوع جنگها افزایش بصیرت خود و بصیرتافزایی دیگران است.
روش های جنگ روانی در گذشته و امروز چگونه است؟
در بخشی از این مقاله اشاره شده که معاویه برای مردم فلان شهر نامه مینویسد؛ کمااینکه امروز نتانیاهو کلیپی ضبط میکند و مردم ما را مستقیم خطاب قرار میدهد و اظهار دوستی میکند. البته مردم ایران دشمنی نتانیاهو را می دانندو مردم می دانند که نخست وزیر کودک کش رژیم صهیونیستی با ایرانِ قوی است دشمنی دارد نه صرفاً با جمهوری اسلامیِ قوی. دشمن انقدر احمق است علاوه بر نابودی تمام زیرساختهای مهم سوریه، دست به ترور بزرگترین دانشمندان سوری می زند. مردم ایران باهوشتر از این هستند که به اراجیف این رژیم کودک کش گوش دهند.
از کارهای دیگر معاویه ایجاد اختلاف در سپاه امام علی علیه السلام بود. امروز هم دشمن از هیچ اقدامی جهت اختلافافکنی میان جبهه حق دریغ نمیکند؛ اختلافاتی از جنس دعوای شیعه و سنی، ایرانی و عرب، اختلافات حزبی داخل کشور مثل اصلاحطلب، اصولگرا و...
تا قبل از اجرای عملیات وعده صادق ۲، خصوصا بعد شهادت شهید نصرالله اینطور به لبنانیها القا میشد که جمهوری اسلامی ایران شما را رها کرده و دست از حمایت شما برداشته است. البته الحمدلله عملیات وعده صادق ۲ و پس از آن، سفر وزیر امور خارجه و رئیس مجلس شورای اسلامی کشورمان، خود جهاد تبیینی بود برای از بین رفتن اثر این اختلافافکنیها در جبهه مقاومت.
در مبارزه با این جنگ روانی، نقش مسئولین و مردم را چگونه ارزیابی میکنید؟
خب تکلیف همه ما رو مقام معظم رهبری مشخص کردهاند. و آن هم عبارت است از «جهاد تبیین». البته حضرت آقا برای مسئولین تکلیف مضاعفی هم تعریف کرده اند و آن هم کار است و کار است و کار. یعنی نشان دادن کارآمدی نظام اسلامی در حل مشکلات مردم که خود از مصادیق مهم جهاد تبیین است و باطل السحر خیلی از توطئه های دشمنان.
امام علی علیه السلام نیز از تکنیکهای جنگ روانی بهره میجستند و با این تفاوت که خط قرمزی داشتند تحت عنوان «هدف وسیله را توجیه نمیکند». مثلا اگرمعاویه آب را بر لشکریان حضرت امیر علیه السلام میبندد، بعد از تسلط سپاه حضرت بر شریعه، علی رغم پیشنهاد برخی، امام علیه السلام اجازه تکرار این بیاخلاقی توسط لشکریان حق را نمیدهند. لذا انواع آن به تبیین حقیقت، تشجیع سپاه حق و دیگر عناوین مشروع، محدود میشود. لذا وظیفه خواص در این نوع جنگها خیلی مهم است که با افزایش بصیرت خود به بصیرتافزایی دیگران کمک شایانی خواهد کرد.
نظر شما